بیانیه پایانی مطبوعاتی اجلاس ١٦٨ کنفرانس اوپک
یکصد و شصت و هشتمین اجلاس عادی وزارتی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در روز جمعه 4 دسامبر 2015 (١٣ آذر 1394) در وین، اتریش، با ریاست دکتر امانوئل ایبه کاچیکوو (Emmanuel Ibe Kachikwu) برگزار شد. کنفرانس به دلیل انتصاب وی به عنوان وزیر منابع نفت نیجریه از سوی رییس جمهور این کشور، به وی تبریک گفت.
کنفرانس همچنین به مهندس اولوخیو دل پینو (Eulogio Del Pino) به دلیل انتصاب به عنوان وزیر نفت و معادن ونزوئلا، به مهندس کارلوس پارجا یانوزلی (Carlos Pareja Yannuzzelli) به دلیل انتصاب به عنوان وزیر نفت اکوادور، به انس خالد الصالح (Anas Khaled Al-Saleh) به دلیل انتصاب به عنوان سرپرست وزارت نفت کویت، تبریک گفت. کنفرانس همچنین از مقامهای پیش از آنان، مهندس پدرو مریزالده پاون (Pedro Merzale-Pavon) از اکوادور، دکتر علی صالح العمر (Ali Saleh Al-Omar) از کویت و دیزانی الیسون مادوئکه (Diezani Alison-Madueke) از نیجریه و اسدروبال چاوز (Asdrubal Chavez) از ونزوئلا به دلیل خدمات آنان به اوپک، قدردانی کرد.
با تأیید از سرگیری عضویت کامل اندونزی در اوپک، کنفرانس خوشامدگویی گرم خود را به هیئت اعزامی این کشور به ریاست سودیرمان سید (Sudiman Said)، وزیر انرژی و منابع معدنی اندونزی، ابراز کرد.
کنفرانس دکتر محمد بن صالح الساده (Mohammed Bin Saleh Al Sada)، وزیر انرژی و صنعت قطر را به عنوان ریاست اجلاس برای یک سال از اول ژانویه سال ٢٠١٦ برگزید. همچنین علی النعیمی (Ali l. Naimi) وزیر نفت و منابع معدنی عربستان به عنوان نایب رئیس برای همان دوره انتخاب کرد.
کنفرانس گزارش دبیرکل و گزارش هیئت کمیسیون اقتصادی را مورد توجه قرار داد و از تلاشهای اعضای این هیئت تشکر کرد. کنفرانس در مورد وضعیت کنونی مذاکرات کنفرانس اعضای کنوانسیون تغییر اقلیم سازمان ملل (COP) در پاریس بحث کرد و بر اهمیت حضور فعال و مثبت همه کشورهای عضو اوپک در این مذاکرات تأکید کرد. کنفرانس تأکید کرد که تغییر اقلیم، حفظ محیط زیست و توسعه پایدار از جمله نکرانیهای عمده برای همه ما محسوب می شود. کنفرانس بر اهمیت استمرار گفتمان با دیگر کشورهای تولیدکننده نفت و بر اهمیت گفتگوی انرژی با چین، اتحادیه اروپا، فدراسیون روسیه، و دیگر فعالان صنعت نفت و نهادهای بین المللی تأکید کرد. کنفرانس همچنین از برگزاری نخستین اجلاس عالی رتبه گفتمان انرژی اوپک ـ هند در اواخر ماه جاری میلادی استقبال کرد.
در بررسی وضعیت کنونی بازار نفت، کنفرانس دیدگاهها و ایدههای همه کشورهای عضو در رابطه با روشها و ابزارهای مواجه با چالشهای امروز بازار نفت را مورد توجه قرار داد. کنفرانس مشاهده کرد که از آخرین اجلاس اوپک در ماه ژوئن سال جاری میلادی، سطح ذخیرهسازی نفت و فرآوردههای نفتی در کشورهای عضو سازمان توسعه و همکاریهای اقتصادی (OECD) به افزایش خود ادامه داده است. آخرین آمارها نشان میدهد که سطح ذخیرهسازی در کشورهای عضو و غیر عضو OECD، بالاتر از میانگین پنج سال گذشته است.
با توجه به بررسی دورنمای بازار نفت در سال ٢٠١٥ و پیشبینیها برای سال ٢٠١٦، کنفرانس ملاحظه کرد که رشد اقتصاد جهانی در سال ٢٠١٥، 3.1 درصد است و پیشبینی میشود سال آینده، به ٣.٤ درصد افزایش یابد. در زمینه عرضه و تقاضای نفت، اشاره شد که پیشبینی میشود عرضه نفت غیراوپک در سال ٢٠١٦ کاهش یابد، در حالی که انتظار میرود تقاضای جهانی نفت 1.3 میلیون بشکه در روز افزایش داشته باشد.
با توجه به مطالب فوق، و با تأکید بر تعهد اعضای اوپک به تضمین ثبات بلندمدت و توازن بازار نفت برای مصرفکنندگان و تولیدکنندگان، کنفرانس توافق کرد که کشورهای عضو باید همچنان تحولات بازار نفت را در ماههای آینده با دقت زیر نظر داشته باشند.
طبق اساسنامه اوپک، دبیرکل بایستی پس از دو دوره فعالیت تغییر کند. از آنجا که عبدالله سالم البدری، دبیرکل فعلی، همه دوره خدمت خود را طی کرده است، کنفرانس توافق کرد که وی تا پایان ژوئیه ٢٠١٦ که دبیرکل جدید از سوی کشورهای عضو برگزیده میشود، به عنوان جانشین دبیرکل به کار خود ادامه دهد.
کنفرانس مهندس محمد حامل (Mohamed Hamel)، عضو هیئت عامل الجزایر در اوپک را به عنوان رییس هیئت عامل اوپک تا ٣١ دسامبر سال ٢٠١٦ و ایستوائو پدرو (Estevao Pedro)، عضو هیئت عامل آنگولا را به عنوان نایب رئیس در همان دوره، منصوب نمود.
کنفرانس بودجه سازمان برای سال 2016 را تصویب کرد.
کنفرانس تصمیم گرفت اجلاس عادی بعدی خود را روز پنجشنبه 2 ژوئن 2016 (12 خرداد 1395) در وین برگزار کند.
در پایان، کنفرانس مراتب قدردانی عمیق خود را از دولت و مردم اتریش و همچنین مقامات شهر وین برای میماننوازی گرم و ترتیبات عالی در برگزاری کنفرانس ابراز کرد.