بیانیه پایانی یکصدو هفتادمین اجلاس (فوقالعاده) کنفرانس اوپک
28 سپتامبر 2016 (7 مهرماه 1395)، الجزایر
کنفرانس اوپک در نشست مشورتی در الجزیره، پایتخت الجزایر، تصمیم گرفت اجلاس فوقالعاده کنفرانس را در این کشور در روز چهارشنبه 28 سپتامبر 2016 (7 مهر1395) به ریاست جناب آقای دکتر محمد بن صالح الساده (Mohammed Bin Saleh Al-Sada)، وزیر انرژی و صنعت قطر و رئیس هیئت نمایندگی این کشور برگزار کند.
کنفرانس، مراتب احترام و تشکر عمیق خود از جناب آقای عبدالعزیز بوتفلیقه (Abdelaziz Bouteflika)، رئیسجمهور محترم الجزایر و جناب آقای عبدالمالک سلال(Abdelmalek Sellal) ، نخستوزیر این کشور برای میزبانی جلسه 170 (فوقالعاده) کنفرانس اوپک را ابراز نمود. علاوه بر این، کنفرانس از جناب آقای نورالدین بوطرفه، وزیر انرژی الجزایر برای تلاشهای خستگیناپذیر و حمایت از رایزنیهای جاری بین تمامی طرفهای دخیل در آمادهسازی این جلسات تشکر و قدردانی کرد. همچنین، کنفرانس به جناب آقای نورالدین بوطرفه (Noureddine Boutarfa) که برای نخستین بار از زمان انتصاب به عنوان ریاست هیئت نمایندگی الجزایر در کنفرانس وزارتی اوپک حضور یافته بود، تبریک گفت و از جناب آقای دکتر صالح خبری (Salah Khebri)، وزیر پیشین انرژی الجزایر برای مشارکت وی در فعالیتهای اوپک تشکر کرد.
کنفرانس، به گرمی از حضور گابن در کنفرانس برای اولین بار از زمان پیوستن مجدد این کشور به اوپک در ژوئیه 2016 استقبال کرد و حضور جناب آقای جبار علی حسین اللعیبی (Jabbar Ali Hussein Al-Luiebi)در کنفرانس اوپک را برای نخستین بار از زمان انتصاب ایشان بهعنوان وزیر نفت عراق به گرمی خوش آمد گفت.
در دو سال گذشته، بازار جهانی نفت شاهد چالشهای بسیاری بوده است که عمدتاً، ناشی از سمت عرضه است. در نتیجه این شرایط، قیمتهای نفت بیش از نصف کاهش یافته، در عین حال نوسان قیمت افزایش یافته است. درآمدهای کشورهای صادرکننده نفت و شرکتهای نفتی به میزان قابل توجهی کاهش یافته و در نتیجه موقعیت مالی آنها تحت فشار قرار گرفته و مانع رشد اقتصادیشان شده است. صنعت نفت، با کاهش شدید سرمایهگذاری و از دست رفتن فرصتهای زیاد شغلی مواجه شده و این امر منجر به بروز این تهدید بالقوه شده است که احتمالا عرضه نفت پاسخگوی تقاضای جهانی در آینده نباشد و تاثیر مخربی بر امنیت عرضه بگذارد.
کنفرانس با در نظر گرفتن شرایط کنونی بازار نفت و چشمانداز فوری، به این نتیجه رسید که نادیده گرفتن خطر بالقوه تداوم سطح بالای کنونی ذخیرهسازیها به صلاح نیست، زیرا ممکن است اثر منفی بر شرایط آینده گذاشته و شرایط را برای مجموعه تولیدکنندگان، مصرفکنندگان و صنعت نفت جهان وخیمتر میکند.
بر اساس ملاحظات و تحلیلهای فوق، اعضای اوپک تصمیم گرفتهاند با هدف تثبیت بازار جهانی نفت و جلوگیری از آثار مخرب در کوتاهمدت و میانمدت، گفتگوهای جدی و سازندهای با تولیدکنندگان غیراوپک داشته باشند.
اعضای کنفرانس در مورد وجود زمینههای مشترک و محکم که موجب تداوم تلاشهای مشترک میان تولیدکنندگان داخل و خارج اوپک شده و منجر به بازگردندان توازن و پایداری در بازار خواهد شد، اتفاق نظر داشتند.
در این برهه، قبل از هر چیز بایستی ادامه تعهد اوپک به ثبات بازارها برای تأمین منافع مشترک کشورهای تولیدکننده، عرضه مطمئن و کارای نفت به مصرفکنندگان و بازگشت منصفانه سرمایهگذاریها برای تمامی تولیدکنندگان مورد تأکید قرار گیرد.
کنفرانس، پس از گزارش ارزیابی وضعیت توازن عرضه و تقاضای جهانی نفت که توسط دبیرخانه اوپک ارائه شد، این نکته را مورد توجه قرار داد که تقاضای جهانی نفت همچنان بالا باقی خواهد ماند، در حالی که کاهش سرمایهگذاریها و حذف فرصتهای شغلی در صنعت نفت جهان، بر چشماندازهای عرضه آتی تاثیر منفی گذاشته است. کنفرانس، به ویژه به چالش کاهش سطح مازاد ذخیرهسازیها در فصول آتی پرداخت و کاهش سطح ذخیرهسازیهای نفتخام آمریکا در هفتههای اخیر را مورد توجه قرار داد.
کنفرانس به منظور تسریع روند کاهش مازاد ذخیرهسازیهای نفتی و بازگرداندن مجدد تعادل به بازار، هدف تولید چهارده کشور عضو اوپک را در سطح 5/32 الی 33 میلیون بشکه در روز برگزید.
بر اساس تصمیم کنفرانس پیشنهاد شد کمیته عالی رتبهای متشکل از نمایندگان کشورهای عضو که توسط دبیرخانه اوپک نیز حمایت میشود، برای مطالعه و ارایه توصیههایی در باره اجرای سطح تولید اعضا تشکیل شود. علاوه برآن، کمیته یاد شده میبایست چارچوبی را برای مشاوره مقامات عالیرتبه تولیدکنندگان اوپک و غیر اوپک ایجاد نماید و به شناسایی مخاطرات و انجام اقدامات پیشگیرانه که تعادل بازار را بر اساس مبنای پایدار تضمین کند، بپردازد تا در کنفرانس اوپک در ماه نوامبر مورد توجه قرار گیرد.
در پایان، کنفرانس بار دیگر قدردانی عمیق خود را از دولت و مردم الجزایر و مقامات شهر الجزیره به واسطه مهماننوازی گرم و تمهیدات عالی برای برگزاری این نشست ابراز کرد.