بیانیه پایانی یکصد و هفتاد و یکمین کنفرانس وزیران نفت و انرژی
سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)
یکصد و هفتاد و یکمین کنفرانس سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) روز چهارشنبه ٣٠ نوامبر ٢٠١٦ (دهم آذر ماه) به ریاست محمد بن صالح الساده(Mohammed Saleh Al-Sada) وزیر انرژی و صنعت قطر و رئیس هیئت نمایندگی این کشور، در وین اتریش برگزار شد.
در این کنفرانس از حضور ایگناسیوس جونان(Ignasius Jonan) ، وزیر انرژی و منابع معدنی اندونزی که برای نخستین بار در نشست اوپک شرکت میکرد، استقبال و از تلاشهای سودیرمان سعید (Sudirman Said) برای عضویت مجدد این کشور در اوپک در پایان سال ٢٠١٥ قدردانی شد.
علاوه برآن، کنفرانس از حضور شماری از وزیران شامل نورالدین بوطرفه (Noureddine Bputarfa) وزیر انرژی الجزایر، اتین دیودونه نگوبو (Etienne Dieudonne Ngoubou) وزیر نفت و هیدورکربنهای گابن، جبار علی حسین اللعیبی (Jabbar Ali Hussein Al-Luiebi) وزیر نفت عراق و جناب آقای دکتر گوایلائومه لانگ (Guillaume long) وزیر امور خارجه اکوادور که برای نخستین بار در کنفرانس اوپک شرکت میکردند و ریاست هیئت نمایندگی کشورهایشان را در این کنفرانس بر عهده داشتند، استقبال کرد.
در این نشست ضمن بررسی گزارش دبیرکل اوپک، گزارش و پیشنهادهای کمیته بلندپایه که متعاقب «توافق الجزیره» در یکصد و هفتادمین کنفرانس فوق العاده اوپک در ٢٨ سپتامبر (هفتم مهرماه) در الجزایر تشکیل شده بود، گزارش هیئت کمیسیون اقتصادی، استراتژی بلندمدت اوپک و همچنین موضوعات گوناگون اداری مورد بررسی قرار گرفت.
در این کنفرانس ضمن توجه به تحولات اخیر بازار نفت از زمان برگزاری آخرین کنفرانس اوپک در الجزایر، چشمانداز بازار نفت برای باقیمانده سال ٢٠١٦ و سال 2017 مورد بررسی قرار گرفت. طبق نظر کنفرانس، پیشبینی رشد اقتصاد جهانی برای 2016 و ٢٠١٧ منطقی و به ترتیب 9/2 و 1/3 درصد است. انتظار میرود عرضه کشورهای تولیدکننده نفت غیراوپک در سال ٢٠١٦ تا ٨٠٠ هزار بشکه در روز کاهش یافته و در سال ٢٠١٧ میلادی ٣٠٠ هزار بشکه در روز افزایش یابد و پیشبینی میشود که تقاضای جهانی نفتخام در سالهای ٢٠١٦ و ٢٠١٧ حدود یک میلیون و ٢٠٠ هزار بشکه در روز رشد داشته باشد.
اگر چه این ارقام اشاره به بازگشت دو باره تعادل به بازار در آینده نزدیک تأکید دارد، اما کنفرانس تصریح کرد که سطح ذخیرهسازیهای کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) و کشورهای غیرعضو این سازمان، هنوز هم بسیار بالاتر از میانگین پنج ساله است. کنفرانس به لزوم کاهش ذخیرهسازیها تا رسیدن به سطح معمول اشاره کرد. همچنین با توجه به افت سرمایهگذاریها در صنعت نفت در سالهای ٢٠١٥ و ٢٠١٦ و اخراج شماری از کارکنان فعال در این بخش طی سالهای اخیر، بر اهمیت استمرار سرمایهگذاریهای مستمر و قابل پیشبینی برای تأمین عرضه نفت مورد نیاز در میانمدت و بلندمدتتر تأکید شد.
کنفرانس همچنین مراتب تشکر و قدردانی عمیق خود را نسبت به تعهد و همکاری ارزشمند کمیته بلندپایه برای اجرای «توافق الجزیره» اعلام کرد. تلاشهای این کمیته به اجماع کشورهای عضو بر اساس پیشنهاد الجزایر کمک کرد.
بر اساس توافق الجزیره، کنفرانس تصمیم گرفت هدف جدید تولید چهارده کشور عضو اوپک یعنی رقم ٣٢ میلیون و ٥٠٠ هزار بشکه در روز را به منظور شتاب دادن به روند کاهش مازاد ذخیرهسازیها و پیشبرد تعادل مجدد در بازار نفت اجرا کند. این تصمیم از یکم ژانویه ٢٠١٧ اجرایی خواهد بود. کنفرانس همچنین تصمیم گرفت کمیته بلندپایه نظارتی مرکب از وزیران نفت و با کمک دبیرخانه اوپک به منظور نظارت بر اجرای این توافق تشکیل دهد. در موافقت با این تصمیم، کشورهای عضو نیز بر تعهد خود برای ایجاد بازار باثبات و متوازن و رساندن قیمتها به سطح مناسب برای تولیدکنندگان و مصرفکنندگان تأکید کردند.
کنفرانس بر اساس پیشنهادهای کمیته بلندپایه «توافق الجزیره»، همچنین با رسمی کردن چارچوبی برای همکاری میان کشورهای تولیدکننده عضو و غیرعضو اوپک بر پایه منظم و پایدار موافقت کرد. به علاوه، کنفرانس بر اهمیت همکاری دیگر کشورهای تولیدکننده نفت در اجرای این توافقنامه تأکید کرد.
کنفرانس مراتب قدردانی عمیق خود را از کشور الجزایر، عالیجناب نورالدین بوطرفه و محمد حامل نماینده این کشور در هیئت عامل اوپک، به علت مشارکت قابل توجه آنان برای اجرای توافق الجزیره ابراز کرد.
کنفرانس گزارش هیئت عامل در باره دومین بررسی پنجساله استراتژی بلندمدت اوپک را مورد بررسی قرار داد و سند جدید استراتژی بلندمدت اوپک را که نتیجه پژوهش و تحلیل جامع و قوی در دو سال گذشته بود، تصویب کرد. کنفرانس مراتب قدردانی خود را از اعضای هیئت عامل اوپک و دیگر شرکتکنندگان در جلسات مربوطه اعلام نمود.
کنفرانس اوپک با استقبال از اجرای زودهنگام موافقتنامه تغییر اقلیم پاریس، تأکید کرد که اوپک به حمایت از اجرای موفقیت آمیز و جامع این توافقنامه به منظور تضمین نتیجه برد - برد برای همگان ادامه خواهد داد. در این خصوص کنفرانس به اهمیت اطمینان از انجام مفاد این توافق در چارچوب کنوانسیون تغییر اقلیم سازمان ملل تأکید کرد. همچنین بر لزوم اولویت قایل شدن برای شرایط ویژه کشورهای در حال توسعه اشاره نمود.
کنفرانس خالد الفالح (Khalid A. Al-Flalih) وزیر انرژی، صنعت و منابع معدنی عربستان را بهعنوان رئیس دورهای اوپک به مدت یک سال از تاریخ یکم ژانویه ٢٠١٧ انتخاب کرد. در عین حال، سهیل محمد المزروعی (Suhail Mohamed Al Mazrouei) وزیر انرژی امارات متحد عربی را نیز به عنوان نایب رئیس دورهای کنفرانس اوپک از یکم ژانویه سال آینده میلادی برگزید.
کنفرانس استوائو پدرو (Estevao Pedro)، نماینده آنگولا در هیئت عامل اوپک را به عنوان رئیس هیئت عامل و ویلسون پاستور (Wilson Pastor Morris) نماینده اکوادور در هیئت عامل اوپک را به عنوان نایب رئیس برای سال 2017 منصوب کرد.
کنفرانس تصمیم گرفت نشست آتی عادی اوپک، روز پنجشنبه ٢٥ مه ٢٠١٧ (چهارم خردادماه ١٣٩٦) در وین برگزار شود.
در پایان، کنفرانس مراتب قدردانی و سپاس خالصانه خود را نسبت به دولت و مردم جمهوری اتریش و همچنین مقامات و مسئولان شهر وین به دلیل مهماننوازی و پذیرائی گرم و تدارکات عالی برای برگزاری این نشست، ابراز کرد.