اجلاسهاي سران مجمع كشورهاي صادركننده گاز:
از ابتدای تأسیس مجمع تاکنون چهار اجلاس در سطح سران و روساي دولت و كشورهاي عضو مجمع به ترتيب زير برگزار شده است:
ـ نخستين اجلاس سران مجمع: 24 آبان 1390، در دوحه، قطر
ـ دومين اجلاس سران مجمع: 10 تير 1392، كاخ كرملين، مسكو، روسيه
ـ سومين اجلاس سران مجمع: 2 آذر 1394، تهران، ایران
ـ چهارمین اجلاس سران مجمع: 30 آبان الی 3 آذر 1396، سانتا کروز بولیوی
چهارمین اجلاس سران مجمع کشورهای صادر کننده گاز روز سوم آذر ماه با حضور روسای جمهور بولیوی، ونزوئلا و گینه استوایی، وزراء و روسای هیات های کشورهای جمهوری اسلامی ایران، الجزایر، مصر، لیبی، نیجریه، قطر، روسیه، ترینیداد و توباگو، امارات متحده عربی، آذربایجان، عراق، هلند، نروژ، عمان و پرو برگزار گردید. لازم به ذکر است جناب آقای دکتر جهانگیری، معاون اول محترم رئیس جمهور، ریاست هیات ایرانی را برعهده داشتند.
بیانیه این اجلاس دارای دو بند مهم به شرح زیر بود:
1- تاکید بر لزوم افزایش همکاری کشورهای عضو و اتخاذ سیاست های هماهنگ جهت افزایش درآمدهای ملی کشورهای عضو از محل صادرات گاز طبیعی.
2- تاکید بر رد تحریم های یک جانبه و تاکید بر لزوم اقدامات هماهنگ کشورها در مقابله با اعمال تحریم های یک جانبه از سوی برخی کشورها بر علیه یک یا چند کشور عضو مجمع که امنیت عرضۀ گاز طبیعی را با خطر مواجه می کند، می باشد.
3- تاکید بر نقش موسسه گاز الجزایر برای افزایش همکاری های فنی و علمی و انتقال فن آوری، آموزش و تحقیقات صنعت گاز بین کشورهای عضو مجمع
ضمناً مقرر گردید پنجمین اجلاس سران مجمع کشورهای صادر کننده گاز در 8 آذر ماه سال 1398 در کشور گینه استوایی و در شهر مالابو برگزار شود.
روند ايجاد دبیرخانه دائمی و انتخاب دبيركلهاي مجمع
طي سالهاي 1380 تا 1384 عمده فعاليتها و پروژهها، جنبهي داوطلبانه داشت و معمولاً كشور پيشنهاددهنده، خود تأمينكنندهي هزينههاي اجرايي آن بود. ولي برخي از پروژهها از جمله اجراي مدل جامع گاز، ماهيتاً، همكاري و مشاركت جمعي اعضا را در اجرا و تأمين هزينهها طلب ميكرد. از آنجا كه مجمع نهادي غيررسمي بود، پرداخت حق عضويت براي بسياري از كشورها موانع قانوني و حقوقي داشت و قادر به مشاركت در تأمين هزينهي پروژههاي مشترك نبودند. با توجه به اين محدوديتها، در ششمين اجلاس وزارتي كه در دوحه در تاريخ 19-22 فروردين 1386 برگزار شد، گزارش وزارت نفت جمهوري اسلامي ايران در خصوص فعاليت پنجسال گذشتهي مجمع و پيشنهاد تغيير ساختار و تبديل شدن آن به عنوان يك نهاد مطرح شد. در اين اجلاس، كميتهاي متشكل از نمايندگان كشورهاي عضو با عنوان «كميتهي عاليرتبه مجمع كشورهاي صادركنندهي گاز» مأموريت يافت تغيير ساختار و اساسنامه پيشنهادي مجمع را تهيه كند.
در هفتمين اجلاس وزارتي در مسكو، اساسنامه مجمع كه پيش نويس آن توسط كارشناسان وزارت نفت ايران تهيه شده بود، به تصويب رسيد. اين اقدام كه گامي مؤثر در جهت رسميت يافتن مجمع بود. همچنين در اين اجلاس، دوحه مركز قطر به عنوان مقر دبيرخانهي مجمع انتخاب شد. اين در حالي بود كه سه كشور ايران، الجزاير و روسيه نيز براي ميزباني مقر دبيرخانه دايمي رسماً اعلام آمادگي كرده بودند.
در نهمين اجلاس وزارتي مجمع در آذرماه سال 1388 در دوحه، از ميان نامزدهاي معرفي شده از سوي جمهوري اسلامي ايران، ترينيداد و توباگو، ليبي، مصر، نيجريه و روسيه، آقاي لئونيد بوخانوسكي نامزد روسيه، به عنوان اولين دبيركل مجمع انتخاب شد. وي به مدت چهار سال (دو دوره دو ساله) و تا پايان سال 2013 دبيركل مجمع بودند.
در پانزدهمین اجلاس وزارتی مجمع كه در آبان ماه 1392 در تهران به رياست وزير محترم نفت جمهوري اسلامي ايران جناب آقاي مهندس زنگنه برگزار شد، آقاي دكتر عادلي نامزد ايران در رقابت با ساير كانديداها به عنوان دومين دبيركل مجمع انتخاب شد.
در شانزدهمين اجلاس وزارتی در آذرماه 1393 در دوحه، درخواست برگزاري سومين اجلاس سران مجمع در جمهوري اسلامي ايران مورد تأييد اعضاي مجمع قرار گرفت.
در هفدهمين اجلاس وزارتي در آبانماه 1394 در تهران، دوره دوم دو ساله دبيركلي آقای دکتر عادلی از اول ژانویه 2016 به اتفاق آرا تصويب شد. همچنين عضویت جمهوری آذربایجان به عنوان عضو ناظر از ابتدای سال 2016 مورد پذيرش كشورهاي عضو قرار گرفت.
در هجدهمین اجلاس وزارتی مجمع نیز که در 27 آبانماه 1395 در دوحه برگزار گردید، استراتژی بلندمدت مجمع کشورهای صادرکننده گاز و همچنین خلاصه مدیریتی چشم انداز تولید و مصرف جهانی گاز مورد تصویب قرار گرفت.
در نوزدهمین اجلاس وزارتی مجمع كه در 12 مهر ماه 1396 در روسیه برگزار شد، آقای دكتر یوری سنتیورین از کشور روسیه در رقابت با سایر كانديداها به عنوان سومین دبیرکل مجمع انتخاب شد(از ابتدای ماه ژانویه سال 2018 و به مدت دو سال).
چهارمین اجلاس سران كشورهاي صادركننده گاز ـ تهران، 3 آذر1396